Kan'ker over praten?
Omdat het zeldzame vormen van kanker zijn die dus niet heel vaak voorkomen, weten veel mensen niet wat het is. Daarom praten ook niet veel mensen erover. Wat het dan ook nog eens extra beladen maakt, is dat ze zich in de 'schaamstreek' bevinden. Er rust een zogenaamd taboe op. We noemen het om die reden taboekankers. In deze podcastserie spreken we vier dappere ervaringsdeskundigen die er wél over praten. Maar ook voor hen was dat lang niet altijd vanzelfsprekend.
Anuskanker, het verhaal van Mirjam (60)
Samen met radioloog oncoloog Baukelien van Triest en seksuoloog Ylanga van der Geld gingen we in gesprek over haar ziekte, behandeling en seksleven na de behandeling. Wat zijn de gevolgen, fysiek en mentaal? Ook vroegen we Mirjam naar het taboe dat op anuskanker rust. Ervaarde zij dat ook zo? Of kon ze er makkelijk over praten?
Vulvakanker, het verhaal van Martha (76)
Dit is het verhaal van Marta (76). Zij kreeg de diagnose vulvakanker. Samen met gynaecoloog oncoloog Afra Zaal en bekkenfysiotherapeut Anna-Marie Helbig bespreken we haar ziekte, behandeling en de gevolgen daarvan. Maar bovenal hebben we het over het taboe wat op vulvakanker rust. Vond Martha het ook lastig om er met anderen over te praten?
Baarmoederhalskanker, het verhaal van Daphne (32)
Dit is het verhaal van Daphne (32). Zij had baarmoederhalskanker en bespreekt dat met gynaecoloog oncoloog Nienke van Trommel en seksuoloog Ilaniek Zantingh. Wat was de impact van Daphne's ziekte en behandeling, zowel fysiek als mentaal? En kon zij er goed met haar naasten over praten?
Peniskanker, het verhaal van Marcel (66)
"Je bent meer dan je penis. Ook zonder penis kun je nog genoeg plezier beleven."
Dit is het verhaal van Marcel (66). Met uroloog Oscar Brouwer en seksuoloog Woet Gianotten spreekt hij over zijn ziekte, de behandeling en seksleven na de behandeling. Want, hoe heb je seks als je geen penis meer hebt? Ook vroegen we hem over het taboe. Vond hij het lastig om er open over te zijn?