Laat vulvakanker geen rol meer spelen

Vulvakanker
Vulvakanker komt weinig voor. In 2023 kregen 456 vrouwen de diagnose vulvakanker. Het komt vooral voor bij vrouwen ouder dan 60 jaar.
Bij ongeveer 1 op de 4 vrouwen wordt vulvakanker laat ontdekt. Daarom is het belangrijk om regelmatig jezelf te onderzoeken met een spiegeltje en erover te praten (met de huisarts) wanneer je klachten ervaart.
wc-weetje
Er zijn nog veel soorten kanker waar mensen weinig over weten en praten, waaronder ook vulvakanker. Tijd om daar verandering in te brengen! We vroegen mensen op straat om plaats te nemen op de wc en deze vragen te beantwoorden. Wist je namelijk dat je sommige symptomen van kanker kunt ontdekken als je jezelf onderzoekt op de wc?

Wat weet jij over vulvakanker?

Hoe herken je vulvakanker?
- jeuk, pijn, branderigheid
- zweren of knobbeltjes
- verandering in de huid van de vulva (schaamlippen) en het omliggende gebied.
Hoe bescherm je jezelf?
- HPV vaccinatie
- veilig vrijen met condoom
- niet roken
Kan'ker over praten?
Omdat vulvakanker een zeldzame vorm van kanker is en dus niet heel vaak voorkomt, weten veel mensen niet wat het is. Daarom praten ook niet veel mensen erover. Wat het dan ook nog eens extra beladen maakt, is dat het zich in de 'schaamstreek' bevindt. Er rust een taboe op.

Meer informatie over vulvakanker?
Wil je meer weten over vulvakanker of ben je op zoek naar meer ervaringsverhalen en lotgenotencontact? Neem dan ook hier eens een kijkje: